mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Όλα τα βήματα για τον θηλασμό

Όλα τα βήματα για τον θηλασμό

Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι ταλαιπωρία και άγχος για τη μητέρα. Ο θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Δεν είναι σίγουρα περίπατος, αλλά δεν είναι και κάτι το ακατόρθωτο. Το μητρικό γάλα είναι η πρώτη τροφή του βρέφους, είναι ζήτημα επιβίωσης και παράλληλα ένας τρόπος να γίνει πιο ισχυρός ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Ο θηλασμός πρέπει να είναι μια διαδικασία όμορφη και για τη μητέρα και για το μωρό της που θα πρέπει να ηρεμεί, να τρέφεται και να ησυχάζει. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά, λοιπόν. Οι τραυματισμένες θηλές όση υπομονή και αν χαρακτηρίζει τη μητέρα, κάποτε θα την κουράσουν ή οι αντιδράσεις της θα γίνουν πρόβλημα για το βρέφος. Ας δούμε ποια είναι όλα τα βήματα για τον θηλασμό, προκειμένου να γίνεται σωστά και να μην βασανίζει κανέναν από τους δύο.

Βήμα 1ο: Η σωστή θέση της μητέρας
Το πιο σημαντικό από όλα τα βήματα είναι να καθίσετε αναπαυτικά. Κατά τον θηλασμό, θα έχετε το βρέφος στην αγκαλιά σας. Αν δεν κάθεστε αναπαυτικά πιθανόν θα καταπονηθεί η μέση σας ή θα κουραστούν τα χέρια και οι ώμοι σας. Το σώμα σας θα πρέπει να είναι άνετα και σε θέση να κρατήσει για όση ώρα χρειαστεί το βρέφος. Μια πολυθρόνα που θα στηρίξει επαρκώς την πλάτη σας είναι μια καλή λύση. Ομοίως το κρεβάτι σας, όπου μπορείτε να ακουμπήσετε την πλάτη σας στο προσκέφαλο, βάζοντας στη μέση σας μερικά μαξιλάρια αν δεν βολεύεστε.

Βήμα 2ο: Η σωστή θέση του βρέφους
Το βρέφος θα πρέπει να είναι στην αγκαλιά σας με τρόπο που το σωματάκι του να ακουμπά πάνω σας. Ο λαιμός του σε μικρή έκταση ώστε να μην διπλώνει πάνω στο στήθος σας και ελαφρώς ανασηκωμένος. Θα πρέπει βεβαίως εσείς να στηρίζετε με το χέρι σας το κεφαλάκι του μωρού και τον αυχένα του.

Βήμα 3ο: Η επαφή της θηλής με το στόμα του βρέφους
Το μωρό βεβαίως θα περιμένει με ανοιχτό το στόμα του. Θα πρέπει να το φέρεται κοντά στο στήθος σας για να ανοίξει το στοματάκι του. Μπορείτε να ακουμπήσετε τη θηλή πάνω στο στόμα του για να το ενθαρρύνετε αλλά εκείνο που θα πρέπει να έχετε υπόψιν είναι πως θα πρέπει να φέρεται το μωρό στο στήθος και όχι το αντίστροφο. Επίσης, όταν πια θα έχει πιάσει τη θηλή σας, θα πρέπει να έχετε οπτική επαφή με το πρόσωπό του, αφενός για να το καθησυχάζετε, αφετέρου για να είστε σίγουρη ότι η μύτη του είναι ελεύθερη και μπορεί να αναπνεύσει.

Βήμα 4ο: Καθώς το βρέφος θηλάζει
Καθώς το βρέφος θηλάζει θα πρέπει να είστε σίγουρη ότι το ακούτε να καταπίνει. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή θερμοκρασία, ηρεμία και ησυχία στον χώρο. Απαλή κλασική μουσική μόνο και τα χάδια σας. Στην αρχή του θηλασμού οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού είναι πιο γρήγορες και στη συνέχεια γίνονται πιο αργές. Όταν έχει ολοκληρώσει τον θηλασμό, θα το καταλάβετε από τις μεγάλες παύσεις που κάνει. Με τον καιρό θα συνηθίσετε να καταλαβαίνετε αυτές τις ενδείξεις όλο και πιο πολύ.

Βήμα 5ο: Η διακοπή του θηλασμού
Όταν θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει σταματήσει να θηλάζει, θα πρέπει να πάρετε τη θηλή σας από το στόμα του όσο πιο απαλά γίνεται. Πολλά μωρά τη χρησιμοποιούν ως πιπίλα και δεν την αφήνουν με τίποτα. Ξεγελάστε το, βάζοντας στο στόμα του το μικρό σας δαχτυλάκι ώστε να ελευθερώσει τη θηλή. Αν την τραβήξετε απότομα, εκείνο θα εκνευριστεί ή θα αγχωθεί και εσείς θα τραυματιστείτε.

Share This

Leave a Comment