Θηλασμός και μαστίτιδα: πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η μαστίτιδα είναι μια επώδυνη και ενοχλητική κατά συνέπεια φλεγμονή των μαστών. Η λοίμωξη αυτή είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα του θηλασμού και απασχολεί πολλές θηλάζουσες μητέρες. Συγκεκριμένα, το 20% των θηλαζουσών θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του βρέφους, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Τα συμπτώματα της μαστίτιδας
Τα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι ο πόνος, ο πυρετός, το ρίγος, συμπτώματα γρίπης που μπορεί να μπερδέψουν τη θηλάζουσα μητέρα αλλά το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην όψη του στήθους. Ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο στήθος και ερεθισμός είναι η ένδειξη ότι η θηλάζουσα υποφέρει από μαστίτιδα.
Τι προκαλεί την μαστίτιδα
Μια μητέρα μπορεί να προσβληθεί από μαστίτιδα κατά τον θηλασμό εξαιτίας βακτηρίων και μικροοργανισμών που εισέρχονται στον οργανισμό της από τις πληγωμένες θηλές ή άλλο σημείο πληγής πάνω στο δέρμα. Από τη στιγμή που τα βακτήρια θα βρουν τον δρόμο προς το στήθος, μπορούν να προκαλέσουν και την φλεγμονή. Ένας άλλος τρόπος να εμφανιστεί η μαστίτιδα στην θηλάζουσα μητέρα είναι όταν το μητρικό γάλα δεν αφαιρείται από τα στήθη επαρκώς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν το βρέφος δεν θηλάζει σωστά, αρκετά και συχνά με αποτέλεσμα το γάλα να κάθεται μέσα στο στήθος. Η μαστίτιδα όμως μπορεί να προκληθεί και από έναν πολύ στενό στηθόδεσμο ή έναν στηθόδεσμο με μπανέλες που πιέζει το στήθος. Ακόμη, από την υπερβολική γυμναστική κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος και φυσικά από το άγχος που πιθανόν βιώνει η θηλάζουσα μητέρα.
Η θεραπεία της μαστίτιδας
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μαστίτιδα θα πρέπει άμεσα να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας. Θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση για να αντιμετωπίσετε την μαστίτιδα ώστε να μην χρειαστεί να διακόψετε τον θηλασμό. Αντιβίωση δηλαδή που δεν θα βλάψει το βρέφος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αδειάζετε επαρκώς το μητρικό γάλα από το στήθος σας. Αν ξεκινήσετε τη θεραπεία άμεσα, θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα σε διάστημα 48 ωρών.
Εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να θηλάζετε και γενικά να αφαιρείτε όλο το γάλα από το στήθος σας. Ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό και φυσικά κάνει καλό στο μωρό σας. Ξεκινήστε τον θηλασμό από το στήθος που πονάει και που έχει προσβληθεί από την φλεγμονή. Το πιπίλισμα του μωρού σας στην αρχή του θηλασμού –όπου το μωρό είναι πεινασμένο- είναι πιο δυνατό και κάπως έτσι αδειάζει καλύτερα το στήθος που έχει το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι η στάση που έχετε επιλέξει για τον θηλασμό του μωρού σας είναι η σωστή στάση. Μόνο αυτό θα σας λυτρώσει από τις πληγωμένες θηλές ενώ ταυτόχρονα θα είστε σίγουρη ότι το μωρό είναι στη σωστή θέση για να θηλάσει επαρκώς και με την άνεσή του.