mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία: tips και συμβουλές για 100% επιτυχία

Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία: tips και συμβουλές για 100% επιτυχία

Η επιστροφή στην εργασία, μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο ανάμεσα στη θηλάζουσα μητέρα και το βρέφος. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας να μιλά συνεχώς για τα οφέλη του θηλασμού τόσο για τη μητέρα και το βρέφος, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιστροφή στην εργασία δεν πρέπει να γίνεται εμπόδιο για τον θηλασμό. Υπάρχουν γυναίκες που το κατάφεραν και θήλασαν τα παιδιά τους ακόμη και για 2 χρόνια ενώ παράλληλα εργάζονταν. Δεν είναι περίπατος, αλλά γίνεται.

-Βρείτε το σωστό θήλαστρο

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πηγαινοέρχεστε από τη δουλειά στο σπίτι για να θηλάσετε το μωρό σας. Αν η εταιρεία σας, σας δίνει αυτή τη δυνατότητα ή αν η φύση του επαγγέλματός σας το επιτρέπει, τότε προφανώς και δεν έχετε να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με τον θηλασμό και την επιστροφή σας στη δουλειά. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα θήλαστρο και όλα τα απαραίτητα για την σωστή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Υπάρχουν τρεις τύποι θηλάστρων. Είναι το χειροκίνητο, το θήλαστρο μπαταρίας και το ηλεκτρικό. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε στην αγορά θήλαστρο για το ένα στήθος ή και για τα δύο ταυτόχρονα. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ηλεκτρικό θήλαστρο με δύο θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε χρόνο ενώ είστε σίγουρη ότι δεν θα ξεμείνει η συσκευή από μπαταρίες. Ακόμη, καθώς η ισχύς του είναι μεγαλύτερη, γίνεται πιο αποτελεσματικά η άντληση του μητρικού γάλακτος. Ακόμη, αν πρόκειται να είστε πολλές ώρες στη δουλειά σας με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο και εκεί, προμηθευτείτε στηθόδεσμους ειδικούς για θηλάζουσες μητέρες, οι οποίοι ανοίγουν από μπροστά και θα σας διευκολύνουν.

-Μην περιμένετε να δώσετε μπουκάλι στο μωρό σας την ημέρα που θα γυρίσετε στην εργασία σας…

Αν το μωράκι σας είναι συνηθισμένο να θηλάζει από το στήθος, τότε πρέπει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την επιστροφή σας στη δουλειά, να του μάθετε και το μπουκάλι. Δεν λέμε να σταματήσετε εντελώς να το θηλάζετε, αλλά θα πρέπει συνδυαστικά να το ταΐζετε και με το μπουκάλι, ώστε να συνηθίζει και σε αυτό.

-Η αποθήκευση του γάλακτος

Αν αποφασίσετε να αποθηκεύετε το γάλα σε ειδικά σακουλάκια, φροντίστε ώστε να αποθηκεύετε ακριβώς την ποσότητα ενός ταϊσματος. Θα ήταν κρίμα να ξεπαγώσετε ένα σακουλάκι που περιέχει διπλή ποσότητα από αυτή που πίνει το μωράκι σας σε κάθε τάισμά του και να υποχρεωθείτε να πετάξετε το υπόλοιπο. Εννοείται ότι δεν πρέπει να το αποθηκεύσετε ξανά! Όταν βάζετε στο ψυγείο τα σακουλάκια, φροντίστε να είναι πολύ καλά κλεισμένα και να τα τοποθετείτε οριζόντια, δηλαδή ξαπλωτά. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη η απόψυξή τους αφού το γάλα δεν είναι σωρευμένο στον πάτο της σακούλας αλλά απλωμένο σε αυτήν. Και φυσικά μην ξεχνάτε να σημειώνετε πάνω σε κάθε σακουλάκι, την ημερομηνία και την ώρα που αντλήσατε το γάλα.

-Όταν είστε σπίτι να θηλάζετε το μωρό σας

Καλό είναι όταν είστε στο σπίτι να θηλάζετε το μωράκι σας. Η λύση του μπιμπερό είναι για τις ώρες που είστε στη δουλειά σας. Ο θηλασμός δένει τη μαμά με το μωρό και σ΄αυτόν μπορείτε να υπολογίζετε για τη δημιουργία μιας πολύ πολύ δυνατής σχέσης. Τα πάντα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού. Ζητήστε από τη νταντά του μωρού σας ή από όποιον έχετε ορίσει ως υπεύθυνο για το μωρό κατά την απουσία σας, να διατηρεί το πρόγραμμα που είχατε με το μωράκι όταν εσείς ήσασταν στο σπίτι μαζί του. Όπως προαναφέραμε η συνέχιση του θηλασμού όταν εσείς είστε πια ξανά μάχιμη επαγγελματικά, δεν είναι μια απλή διαδικασία και πιθανόν να σας φέρει ακόμα μεγαλύτερη κούραση. Αξίζει όμως αφού τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι ασυναγώνιστα σε σχέση με το γάλα του εμπορίου.

Share This

Leave a Comment