mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Θηλάζοντας ένα βρέφος με σύνδρομο Down

Θηλάζοντας ένα βρέφος με σύνδρομο Down

Η μητέρα που φέρνει στον κόσμο ένα βρέφος με σύνδρομο Down έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Είναι μια γυναίκα που αξίζει θαυμασμό για το θάρρος και τη δύναμή της. Μια από αυτές τις προκλήσεις μπορεί να είναι και ο θηλασμός του βρέφους της. Συχνά λένε ότι το βρέφος με σύνδρομο Down είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στον θηλασμό. Δεν ισχύει πάντα και με επιμονή και δύναμη μπορεί να γίνει… Ο θηλασμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα βρέφος με σύνδρομο Down, ίσως και περισσότερο από ό,τι θα βοηθούσε ένα άλλο μωρό.

Με ποιον τρόπο βοηθά ο θηλασμός ένα βρέφος με σύνδρομο Down:

Ο σημαντικότερος τρόπος που βοηθά ο θηλασμός σ’ αυτήν την περίπτωση σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες. Η μητέρα που έχει στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο με σύνδρομο Down είναι αυτονόητα μια μητέρα με δύσκολα συναισθήματα και ανασφάλειες. Ο θηλασμός είναι δυνατόν να ενισχύσει τη σχέση της με το μωράκι και να γίνει η αφορμή να «μάθουν» ο ένας τον άλλον καλά. Η στενή επαφή του μωρού με τη μαμά του συχνά μέσα στη μέρα κάνουν καλό στη φυσική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.

Ο θηλασμός όμως γυμνάζει και το μυϊκό σύστημα του προσώπου. Γιατί είναι απαραίτητο αυτό για ένα μωράκι με σύνδρομο Down; Πολύ απλά γιατί οι γυμνασμένοι μύες του προσώπου, θα το βοηθήσουν να μιλήσει πιο εύκολα. Ακόμη, τα βρέφη με σύνδρομο Down είναι πιο ευαίσθητα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες και ιώσεις. Ο θηλασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενώ το μητρικό γάλα περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά που ένα βρέφος δύσκολα μπορεί να λάβει με άλλο τρόπο.

Tips για τον θηλασμό του βρέφους με σύνδρομο Down

Μπορεί να μην είναι εύκολο για τη μητέρα να διαπιστώσει πότε το μωρό της πεινάει. Η συμπεριφορά τους και στο φαγητό είναι διαφορετική. Γι’ αυτό καλό είναι η μητέρα να ακολουθεί το πρόγραμμα των 2-3 ωρών και να ξυπνά το βρέφος προκειμένου να το θηλάσει. Ακόμη, λόγω της μυικής αδυναμίας που χαρακτηρίζει αυτά τα βρέφη, είναι δυνατόν να χρειαστούν πολλοί πειραματισμοί μέχρι να βρεθεί η στάση εκείνη του θηλασμού που διευκολύνει το βρέφος. Και φυσικά, τα βρέφη με σύνδρομο Down κουράζονται πιο εύκολα. Γι’ αυτό και μπορεί να χρειαστεί να θηλάζονται πιο συχνά αλλά για μικρότερη διάρκεια. Τέλος, είναι σημαντικό η μητέρα να βοηθά το μωράκι της να χαλαρώσει πριν τον θηλασμό. Ένα βρέφος με σύνδρομο Down, πιθανόν να είναι υπερκινητικό και περισσότερο ανήσυχο. Το απαλό μασάζ με λίγο βρεφικό λάδι, θα χαλαρώσει το μωράκι και ο θηλασμός θα γίνει πιο εύκολα και σωστά.

Share This

Leave a Comment