Οκτώβριος: μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού – Η αξία του μητρικού θηλασμού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες και ο Οκτώβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψή του. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει θεσμοθετήσει τον Οκτώβριο ως μήνα πρόληψης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο καρκίνους του μαστού μας αφορά όλες. Αν όχι τις ίδιες τότε ίσως τη μητέρα, τη φίλη μας, τη γυναίκα που διδάσκει το παιδί μας ή την άλλη γυναίκα που φροντίζει το σπίτι μας.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, δηλαδή 1 στις 8 γυναίκες. Σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1.600.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Η πρόοδος της Επιστήμης έχει κάνει θαύματα ωστόσο ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Η πρόληψη όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε πρώιμο στάδιο η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Δεν ξεχνάμε λοιπόν, την μηνιαία αυτοεξέταση μετά από υποδείξεις του γυναικολόγου προκειμένου να γίνεται σωστά. Κυριότερα όμως, δεν ξεχνάμε τις επισκέψεις στον γιατρό και φυσικά την μαστογραφία που μετά τα 35 επιβάλλεται να γίνεται ετησίως ή ανάλογα με τις οδηγίες των ειδικών. Ακόμα και πριν από τα 35 έτη όμως, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, σκόπιμο είναι να υποβάλλονται σε εξετάσεις.
Ο μητρικός θηλασμός κατά του καρκίνου του μαστού
Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης για το βρέφος, το ίδιο όμως ισχύει και για τη θηλάζουσα μητέρα. Έρευνες ολοένα και περισσότερο τονίζουν ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα μωρά τους προστατεύονται από τον καρκίνο του μαστού τόσο πριν από την εμμηνόπαυση όσο και μετά από αυτήν. Μάλιστα, όσο περισσότερο έχουν θηλάσει τα βρέφη, τόσο πιο προστατευμένες είναι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι είναι απαραίτητος ο μητρικός θηλασμός ως τον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους και από εκεί και έπειτα για όσο περισσότερο είναι δυνατόν συνδυαστικά με την εισαγωγή άλλων τροφών.
Μια ανάλυση 47 μελετών σε 30 χώρες γύρω από τον καρκίνο του μαστού που πραγματοποιήθηκε το 2002, υπογραμμίζει ότι το ποσοστό διαγνώσεων του καρκίνου του μαστού ήταν χαμηλότερο στις γυναίκες που είχαν θηλάσει και ακόμα μικρότερο στις γυναίκες που είχαν θηλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, για κάθε 12 μήνες θηλασμού η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 4,3% σε σχέση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, αναφέρει ότι ο θηλασμός ευθύνεται για την μείωση κατά 30% της υποτροπής του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που είχαν διαγνωστεί.
Πηγή: Mommy.gr